duminică, 6 septembrie 2015

Bulversarea ierarhiilor. Influenţa factorului DNA asupra anului electoral 2016

La anul vom avea parte de două rânduri de alegeri, cele locale la începutul verii şi cele parlamentare spre finalul toamnei şi începutul iernii. Sezonul electoral se anunţă a fi unul foarte fierbinte în contextul în care anchetele DNA încep să aibe o influenţă majoră în stabilirea opţiunilor alegătorilor. Nivelul încrederii de care se bucură DNA în ochii unui popor avid de dreptate în condiţiile în care mai bine de douăzeci de ani Statul s-a complăcut în situaţia de fraier de serviciu, fac din cei intraţi în malaxorul justiţiei anticorupţie victime aproape sigure. Inexistenţa unui mecanism de deculpabilizare publică în cazul celor nedovediţi ca fiind hoţi sau corupţi face din simpla prezenţă a acestora la sediul DNA, un handicap electoral major. Dacă vreţi, acesta este reversul celor mai bine de douăzeci de ani în care România a arătat ca un uriaş elefant eşuat într-un râu plin de peşti piranha.
 
Din nefericire alegătorul nu mai aşteaptă rezultatul final al anchetelor, dorinţa de ai vedea pedepsiţi pe cei care sunt asociaţi în mod frecvent cu ideea de corupţie dominând raţionalul. Pe de altă parte există cazuri flagrante de oameni politici sau funcţionari aflaţi în exerciţiul demnităţii pentru care au fost aleşi sau angajaţi care au dat de mult cinstea pe ruşine. DNA va avea un rol major în stabilirea caştigătorilor de la anul, acest fapt este în afara oricărui dubiu. În lumina modului în care sunt receptate de electorat rezultatele anchetelor anticorupţie, nu ne rămâne de făcut decât să sperăm că procurorii îşi vor face cât mai bine treaba, chemările în faţa justiţiei urmând a se face doar în urma administrării unor probe cât mai solide posibil. Neobţinerea de condamnări definitive ar conduce doar la decredibilizarea actului de justiţie.
 
Discutând acum pe şleau, sunt total blamabili acei politicieni sau funcţionari care, în momentul în care constată că o lume se scufundă în jurul lor  - vorbesc aici de cei care se dedau la acte de corupţie în contextul războiului total declarat de Stat acestui fenomen - persistă în acelaşi mod de rotunjire a veniturilor. A explodat acum în presă cazul Sorin Oprescu, cel care conform unui comunicat DNA, a fost prins în flagrant în timp ce primea suma de 25.000 de euro. Păi ori eşti prost ori eşti bolnav dacă persişti în aceste apucături în contextul în care în mai puţin de un an ai avut cel puţin doi colaboratori apropiaţi săltaţi de DNA pe motiv de percepere de mită. (cazurile Mădălin Dumitru şi Solomon Wigler) Cum de prostie nu îl poţi bănui pe Oprescu, rămâne opţiunea unei boli. Oamenii aceştia consideră firesc nefirescul, normal anormalul! Semn de degenerare până la urmă.