joi, 25 august 2016

Despre mentalitate şi inadecvarea modelelor

S-au scris atât de multe lucrări despre mentalităţi încât ele, cu siguranţă, ar putea umple o întreagă bibliotecă universitară. Bunăoară despre români, despre naţia noastră. Există un domn istoric (acelaşi Piparcă) care şi-a făcut o profesiune din a ne explica de ce suntem noi, românii,  altfel. Şi ne dă la temelie de parcă dânsul a ieşit din fund de prinţesă, în mijlocul grădinii Edenului. Prin ochii neofitului argumentaţia d-lui Piparcă pare una semivalabilă; raportarea la Occident ne cam lasă de căruţă. Vina este a mentalităţilor, ne spune tot dânsul. Dar oare doar noi, românii, suferim de o raportare deficitară la cea ce se întâmplă în Occident, mai cu seamă în lumea anglo-saxonă şi germanică?
 
Haideţi să vedem o comparaţie a mentalităţilor, dintre două state care se revendică ambele din ampla civilizaţie occidentală: Marea Britanie şi Italia. Ca totul să aibe sare şi piper transferăm acţiunea în prima partea al celui de-al Doilea Război Mondial. Începutul anului 1941. Cele două ţări sunt adversare în Nordul Africii. Generalul Archibald Wavell, comandatul armatei britanice din Egipt, dorea ca italienii să-şi deplaseze rezervele spre sudul Abisiniei, astfel încât să-i faciliteze lui atacul spre nord. Prin urmare strategia sa a fost aceea de a-i momi pe italieni să-şi consolideze poziţiile în Somalia Britanică, recent cucerită de soldăţeii lui Mussolini. Britanicii lansează o intoxicare către partea italiană, convingându-i pe aceştia de faptul că vor invada Somalia. Wavell a acţionat ţinând cont exclusiv de mentalitatea britanică, de modelul insular de a răspunde la provocări. Intenţia generalului britanic a fost aceea de ai face pe italieni să-şi disloce trupele în sud, pentru apărarea noii cuceriri teritoriale. În schimb italienii au evacuat Somalia, ducând şi aceste trupe către ţărmurile Mediteranei, întărind practic poziţiile deţinute acolo.
 
Sigur, acesta este un exemplu provenit din sfera militară. Ar mai însă fi atâtea altele. Tipul de răspuns al unei naţiunii în faţa provocărilor conţine extrem de multe imponderabile. Naţiunea română este altfel deoarece toate naţiunile lumii au comportamente diferenţiate în faţa feluritelor tipuri de provocări. Este foarte dificil de şablonizat orice tip de reacţie iar cel care se încumetă să facă acest exerciţiu trebuie să aibe o înţelegere deosebită a naţiunii-obiect de studiu. Ori domnul Piparcă este inadecvat acestei misiuni.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu